Kosthold og MS: Sunt og godt – en mulig kombinasjon!

Kostholdsendringer kan dessverre ikke kurere en kronisk sykdom som MS, men et bra sammensatt kosthold bidrar til å minske symptomene, bedre helsen generelt og øke overskuddet i hverdagen. Og du trenger ikke å være fanatisk. Små endringer kan gjøre stor forskjell. Her får du noen enkle, praktiske tips for deg som lever med MS. 

MS virker ulike på alle som får diagnosen, og man må kjenne på hva som fungerer for seg. Like fullt, uansett om du lever et aktivt og relativt upåvirket liv av sykdommen, eller om du er sterkt preget av MS, så finnes det gode kjøreregler som kan være med på å påvirke din hverdag.

Næringsrik mat

Mange med MS opplever fatigue og føler seg tidvis trøtt, sliten og utmattet. Kosthold kan ikke fjerne symptomene, men mat som gir overskudd og energi kan være med på å påvirke formen. Mye raske karbohydrater i form av sukker og siktet hvetemel gir deg et raskt hopp i blodsukker og et lite kick, men du faller fort sammen igjen fordi blodsukkeret stuper og da føler du deg enda trøttere og mer sliten. Hvis du derimot velger et næringsrikt kosthold med mye frukt og grønnsaker, fullkornsprodukter, fisk, sunt fett, magert kjøtt og magre meieriprodukter får du energi som varer.

Brødmåltider

Velg grovt brød/ knekkebrød med magert kjøttpålegg, ost, fiskepålegg eller egg. Spis alltid litt grønnsaker ved siden av og drikk vann eller mager melk. Grove kornprodukter metter bedre, gir mer stabilt blodsukker og inneholder mer mineraler og vitaminer enn fint brød. Se etter de nye brødmerkene på posen, så er det lett å gjøre riktig valg. Velg brød som har 4/4 skravert.

Varm mat

Følg tallerkenmodellen og dekk minimum 1/3 av tallerkenen, gjerne halve, med grønnsaker, ca 1/3 med potet, ris eller pasta (alltid fullkornsvarianten av pasta og ris) og 1/3 med magert kjøtt, fisk eller fugl. Velg mager saus/dressing. Smeltet smør og fløtesauser passer til fest.

Vidundermedisin

Frukt, bær og grønnsaker er naturens egen vidundermedisin. De er stappfulle av vitaminer, mineraler og antioksidanter som gir overskudd, styrker immunforsvaret og er med på å beskytte oss mot livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes type 2. Målet er minimum "fem om dagen" (2 frukter og 3 grønnsaker). Klarer du det i praksis? Spis en frukt sammen med frokosten, et eple som mellommåltid og sørg for at du alltid har grønnsaker i en eller annen form til

både middag og lunsj. Og vips! Der var du i mål. MS gir en kronisk betennelse i kroppen og gjør det ekstra viktig å få nok antioksidanter. Antioksidantene blir brukt av det biologiske systemet for å redusere skadene av selve betennelsesprosessen. Studier tyder på at et økt inntak av antioksidanter i kostholdet kan bidra til å minske symptomene.1, 2

Spis mer fet fisk

Både mager og fet fisk er sunt og godt! Fet fisk som laks, ørret og makrell inneholder mye omega-3 fettsyrer og D-vitamin som mange nordmenn får for lite av. Omega-3 fettsyrer er viktig for å passe på hjertet, mens D-vitamin styrker skjelettet. Studier har også vist at omega-3 fettsyrer reduserer produksjonen av betennelses fremmende stoffer som kalles cytokiner. 3, 4 De absolutt mest effektive langkjedede omega-3 fettsyrer finnes i fiskefett, tran og flere andre omega 3 tilskudd. En brødskive med makrell i tomat eller annet fiskepålegg hver dag og fet fisk til middag 1–2 ganger per uke dekker behovet. Dersom du ikke spiser så mye fet fisk, er tran eller omega-3 kapsler med D-vitamin et nyttig tilskudd for deg.

Kaffe/te

Koffein bidrar til økt våkenhet, men blir det for mye øker stresset og det får motsatt effekt.

Bra mellommåltider

Er frukt, grønnsaker, mager yoghurt, litt nøtter eller grovt knekkebrød med magert pålegg

Begrens inntaket av fet og sukkerrik mat

Snacks, kaker, junk food, brus, saft og godteri. Mat med mye fett gjør deg tung og dorsk, og sukker gir et kortvarig kick før du går rett i kjelleren igjen

Sørg for å få i deg nok væske

Vann er best tørstedrikk. Som en variasjon kan du av og til velge sukkerfri saft/ brus

Jippi – det er lørdag

Husker du den gode følelsen av at det endelig var lørdag og at du visste at du kunne kose deg med god samvittighet. Ta tilbake denne følelsen. Unn deg å skeie ut og gjør det da med god samvittighet, men ikke gjør det hver dag. Og vær bevisst på hvor mange utskeielsesdager du har i ditt kosthold.

Sett deg mål!

Det kan virke vanskelig å gjøre endringer i kost og aktivitetsvaner, men egentlig handler det bare om å finne de rette teknikkene. Sett deg små mål som du kan mestre å ta ett skritt av gangen. Mange har lett for å tenke at enten så må man spise sunt og trene hver dag eller så kan man like gjerne gi blaffen. Dette er helt feil. Det er absolutt rom for utskeielser i en sunn livsstil – det er nettopp det som er en sunn livsstil. Det å spise litt sunnere har mange positive effekter på både humør og helsetilstand.

Lykke til med investeringen i egen helse. Tine
Tine Mejlbo Sundfør - Klinisk ernæringsfysiolog

 

  • Ref. 1,2 Review. Antioxidants and polyunsaturated fatty acids in multiple sclerosisEuropean Journal of Clinical Nutrition (2005) 59, 1347–1361. doi:10.1038/sj.ejcn.1602255; published online 24 August 2005 M E van Meeteren1, C E Teunissen2, C D Dijkstra2 and E A F van Tol1
  • Ref. 3. Cytokine secretion and eicosanoid production in the peripheral blood mononuclear cells of MS patients undergoing dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids, Gallai V, Sarchielli P, Trequattrini A, Franceschini M, Floridi A, Firenze C, Alberti A, Di Benedetto D, Stragliotto E. J Neuroimmunol. 1995 Feb;56(2):143-53 · Ref. 4. Polyunsaturated fatty acid supplementation in MS. Stewart TM, Bowling AC. Int MS J. 2005 Nov;12(3):88-93) 


Kosthold og aktivitet