MS ingen hindring for reiselystne

25 år gamle Henriette Børke har reist mye både i Afrika, Australia og Europa etter at hun fikk diagnosen MS. – Er man forberedt og planlegger turen godt i forkant, trenger det ikke være noe problem å reise, sier Henriette. 

Henriette har blant annet bestilt MS-foreningens identitetskort som forklarer hva MS er, slik at reisende i størst mulig grad kan unngå typiske stressbelastende situasjoner.

- Jeg er i god fysisk form, men sensitiv for stress og uro. Kortet forklarer hva MS er, og kan forklare om synlige og usynlige symptomer i tilfelle noe skulle skje, forteller Henriette. Den eventyrlystne jenta har alltid reist mye, og lar ikke sykdommen være noen hindring for nye opplevelser. Hun sjekker alltid reiseforsikringen godt før hun reiser, slik at hun vet at hun får den hjelpen hun trenger hvis hun skulle bli syk. Hun orienterer seg også godt om lokale helsetilbud.

- Det viktigste for meg dersom jeg mot formodning skulle få et attakk på reise, er at jeg kommer meg hjem til Norge. Det er noe med de kjente omgivelsene og et helsepersonell som kjenner meg, som gjør at jeg heller vil dra hjem enn å bli behandlet i utlandet, sier Henriette.

I tillegg har hun blitt litt ekstra nøye på å vaske fingrene og unngå bakterier. MS gjør at hun er påpasselig mot infeksjoner eller virussykdommer.

- Jeg har alltid en antibac i vesken og vasker fingrene ofte. I tillegg har jeg med meg ekstra medisiner. Man vet aldri når det inntreffer en askesky, smiler hun.

Henriette har også reist med andre MS-pasienter, blant annet gjennom en organisert tur i regi av MS-forbundet, der ungdom fra hele Europa deltok.

- Utrolig gøy å møte andre i samme situasjon. Mye faglig godt opplegg på turen, men enda viktigere å bli kjent med andre og dele erfaringer på tvers av landegrenser, sier Henriette.

På den turen reiste hun også med ungdom i rullestol.

- Det var overhodet ikke noen utfordring. Dagens flyselskaper er godt vant med å tilrettelegge for rullestol og samarbeider med flyplassene for å gjøre det til en knirkefri prosess, avslutter Lillehammer-jenta. Reise