Ut å reise?

MS trenger ikke være til hindring for lange reiser og ferier. Enkelte hensyn kan man allikevel være oppmerksom på. Her er noen tips til deg som skal ut og reise:

· Gjennom MS-foreningen kan man søke om et eget MS-kort, som forklarer hva Multippel Sklerose er, og som kan gjøre det lettere å reise i utlandet.

  • Husk at du må ha med deg Schengen-attest og legeattest på medisiner og legemidler når du skal reise til utlandet. Snakk med fastlegen din eller nærmeste apotek om dette.

 

  • Dersom du bruker medisiner, ta med deg litt mer enn forventet behov. Det gir deg fleksibilitet og trygghet på reisen.

 

  • Mange med MS reagerer på varme og ønsker å ha det kjølig rundt seg. Dersom det gjelder deg og du skal feriere i et varmt land, vær sikker på at det er aircondition i en evt. Leiebil, i boligen og på hotellet. Se etter om det finnes skyggefulle steder, for eksempel ved bassenget.

 

  • MS er ingen hindring for gode forsikringsordninger. Som for alle andre reisende, bør man ha en syke- og ulykkesforsikring som sørger for å gi deg hjelp dersom uhellet er ute – eller dersom du opplever å bli dårlig på reisen. Sjekk om du allerede er forsikret gjennom andre ordninger, eller ta kontakt med bank og forsikringsselskap.

 

  • Ved reiser i EU/EØS-området må man ha med seg det Europeiske reisetrygdkortet, som er en bekreftelse på at man har rett til nødvendige helsetjenester. Kortet kan fås på trygdekontoret eller kan bestilles på Europeiske helsetrygdkort.

 

  • Dersom du benytter rullestol, bør man planlegge dette før avreise:
  1. Gi beskjed til flyselskapet når du bestiller reisen om at du bruker rullestol. Da vil du få hjelp om bord i flyet, og mest sannsynlig vil flyselskapet reservere sete for deg.
  2. Ikke reis uspesifisert. Dersom du sitter i rullestol eller har andre behov for tilrettelegging, er det greit å være trygg på boligen og område du skal bo i – slik at både du og reiseoperatøren er trygg på at du får en egnet bolig.
  3. Det er flere reisekonsepter som anbefales for mennesker med MS. Enkelte reiseoperatører arrangerer turer til syd-Europa, der man får god oppfølging av helsepersonell.
  4. Ta med antibac og våtservietter som gjør det enklere å holde god hygiene. Med MS er man spesielt utsatt for infeksjonssykdommer.

Norge er også et fantastisk sted for å reise og verken rullestol eller andre funksjonshemninger trenger å være noen hindring for fine naturopplevelser. Ta kontakt med Norges Handikapforbund eller MS-forbundet, for å få tips til egnede ferieturer i Norges vakre natur. Reise