Humor er min beste medisin

Bjørn-Anders Foss Da Bjørn-Anders Foss Iversen fikk diagnosen MS for 14 år siden, ble han tvangsuføretrygdet og ergoterapeuten i kommunen kom automatisk med rullestol på døren. – Heldigvis ser ikke verden slik ut lenger, og jeg tror ikke det kunne skjedd i dag. Jeg er tilbake i 100 prosent arbeid og er håndballdommer på si, forteller den blide 41-åringen.

Firebarnsfaren er kjent for å bruke humor som terapi for å komme seg gjennom tunge perioder i livet. I dag jobber han fulltid i MS-forbundet, og holder årlig rundt 30 foredrag om sitt liv med MS for skoleelever og bedrifter over hele landet.

- Jeg er utrolig glad for at jeg kan gi sykdommen et ansikt, og vise at vi ikke nødvendigvis automatisk havner i rullestol og må slutte å jobbe selv om vi får MS. Jeg har et stort nettverk med venner som har MS og hver og en har en helt unik historie, forteller Bjørn-Anders engasjert.

Den tøffe beskjeden

Det var da Bjørn-Anders opplevde nummenhet i armene, at han ble sendt til legen av sin daværende kjæreste som er sykepleier. Legen undersøkte ham for flere symptomer, før han tok opp telefonen, snudde seg vekk fra Bjørn-Anders og ringte til sykehuset for å bestille time til “en pasient han mistenkte hadde MS”. Mer husker ikke Bjørn-Anders av den dagen.

- Jeg kan fortsatt beskrive legen og hver eneste lille detalj på kontoret. Men jeg husker ingenting av hva som skjedde etter telefonsamtalen. Heldigvis tror jeg vedkommende representerer mindretallet av leger, forteller Bjørn-Anders.

På sykehuset ble han testet for kreft, svulst, ALS og MS. 

- Jeg tok med meg så mye informasjon jeg kunne finne og nileste alt jeg kom over, sier Bjørn-Anders. 

Opplevelsen av å få diagnosen MS, ble derfor en opptur for Bjørn-Anders. Var det en ting han hadde tenkt på, så var det at MS døde man med, ikke av. 

- Det høres kanskje underlig ut, men jeg fikk en ny start på livet. Så sikker hadde jeg vært på at jeg skulle dø.

Rullestol på døren
Like fullt ble han tvangsuføretrygdet fra jobben innenfor lakseoppdrett, og som kokk på en lokal kafé. Tre uker etter at diagnosen ble stilt, fikk han rullestol levert på døren av ergoterapeuten, og han ble ”tvunget” av legen sin til å slutte med sin store lidenskap håndballdømming. Etter noen år skilte han også lag med kjæresten og moren til hans to barn, som da var ett og fire år gamle.

- Bruddet ble en nedtur for meg. Det tvang seg frem på grunn av sykdommen min, og jeg overbeviste meg selv om at ingen kunne være glad i en person med MS. Jeg var ordentlig langt nede, forteller han. 

Med god støtte rundt seg fikk han tro på seg selv igjen, og på nytt traff han den store kjærligheten. Med sin kone har han fått to nye barn, og er i dag firebarnspappa. Langsomt falt livet på plass igjen.

Bjørn-Anders fant ut at han ikke var ment for å gå hjemme uten jobb, og han tok opp igjen interessen for håndballdømming. Over en tiårs periode har han opplevd holdningsendringer knyttet til fordommer og myter rundt MS.

- Gjennom MS-forbundet kom jeg i kontakt med Telenor OpenMind, et program som skal hjelpe uføretrygdede mennesker tilbake i arbeid. Jeg hadde praksis i MS-forbundet, og ble raskt fast ansatt der. I dag jobber jeg fulltid, og det går veldig bra. Jeg er supermotivert og stortrives i jobben min, sier han.

Med MS blir Bjørn-Anders fortere sliten enn normalt, og i perioder har han dobbeltsyn. Han forsøker derfor å holde seg i energiøkonomisk balanse.

- Jeg deler ting opp i må, bør og vil. Jeg gjør de tingene jeg må, jeg gjør i hvert fall de tingene jeg vil gjøre – og de tingene jeg bør gjøre, de blåser jeg i. Så enkelt er det, ler Bjørn-Anders.

Han går på medisiner som har bremset sykdommen, og som har fjernet fatigue, som han opplevde som mest begrensende.

Grip dagen

Bjørn-Anders er en av de som virkelig har trådt til i MS-miljøet og vært svært åpen om sykdommen. Fordi han selv opplevde å bli begrenset mot sin vilje, ønsker han å gi sykdommen et ansikt. 

- Jeg har møtt personer som har holdt diagnosen skjult for selv de nærmeste i flere år. Man må selv føle på det og gjøre det man er klar for. Det kan ta tid å akseptere diagnosen både for den det gjelder og for pårørende, det skal man ha respekt for. Like fullt har både jeg og flere i mitt nettverk hatt svært gode erfaringer av å treffe andre med MS, og møte mennesker som er i samme situasjon. For mange er det et svært positivt vendepunkt, forteller Bjørn-Anders.
Bjørn-Andersmøter mange mennesker som nylig har fått diagnosen. Hans råd er å gripe dagen.

- Man kan banne og slå i veggen, være sint, fortvilet, redd og lei seg. Men, vi lever her og nå, og vi må sette pris på det livet vi har fått. For min egen del er jeg glad for å ha fått knekket en del av de mytene jeg har opplevd rundt MS, og jeg lever et fantastisk godt liv! For hvert minutt jeg er sur, kaster jeg bort et minutt med glede, avslutter Bjørn-Anders.

NO1704626240, Oppdatert: 24-04-2017

Historier

Bjørn-Anders

Henriette

Nina

Anne Britt

Rune

Einar

John

Marius