Styrket ut av sorgprosessen

25 år gamle Henriette Børke levde et travelt studentliv i Milano, da hun for to år siden fikk diagnosen MS 25 år gamle Henriette Børke levde et travelt studentliv i Milano, da hun for to år siden fikk diagnosen MS. Over natten ble livet snudd på hodet, og den unge jenta valgte å flytte hjem til Lillehammer. – Jeg har det bedre nå enn jeg hadde det før jeg fikk MS. Jeg har lært meg å prioritere de tingene som er viktig for meg, sier Henriette.

Henriette studerte [studie] i Italia og bekymret seg mest for eksamensoppgaver og jobbutsikter, da hun plutselig mistet synet på venstre øyet. På familiens oppfordring ble hun sendt til en øyelege i Milano og deretter satt på første fly hjem for utredning i Norge.

- Helt til jeg satt foran nevrologen på Lillehammer trodde jeg at jeg kun var overbelastet med stress fra eksamen og rundt jobbsøknader. Det å høre ordet MS var et sjokk, tanken hadde ikke vært i nærheten av å slå meg tidligere. Alt jeg visste var at dette var høyt på listen min over ting jeg ikke ville ha, sier Henriette.

En sorgprosess

Rett før hun fikk diagnosen hadde Henriette akkurat rukket å avslutte sine siste eksamensoppgaver, og sto foran valget om å fortsette å bo og jobbe i utlandet eller flytte tilbake til Norge. Som nydiagnostisert ble valget enkelt, hun dro hjem til trygge omgivelser.

- Det var på mange måter det verste for meg. Jeg måtte gi opp et ubekymret studentliv i Italia og flytte hjem til Lillehammer. Jeg fikk et brått møte med virkeligheten, og det tok lang tid før jeg skjønte at jeg fortsatt kunne drømme om de samme tingene jeg gjorde før diagnosen, sier Henriette.

Den første tiden brukte Henriette en god venninne til å gjøre research rundt sykdommen. Hun silte ut den informasjonen om sykdommen som var mest konstruktiv.

- Det var uinteressant for meg å lese om de mest alvorlige tilfellene. Jeg ville heller finne ut av hva som var relevant for meg og bestemte meg tidlig for at jeg ville velge min egen livssituasjon, forteller Henriette.

Det første året med MS beskriver Henriette som en tung prosess. Hun har vært gjennom flere faser; sjokk, benektelse og sorg. Det var vanskelig å gi opp bekymringsløst liv som ung, og den største sorgen lå lenge i usikkerheten om hva fremtiden ville bringe.

- Samtidig har jeg nå fått helt andre preferanser. Før var jeg en stresset person. Nå er det mye viktigere for meg å gjøre en god jobb hver dag, nyte en god morgenkaffe, være tilstede der jeg er. Det er ikke lenger så viktig for meg å være med på alt som skjer, og alltid være tilgjengelig. Det at jeg i mye større grad eier min egen dag har gitt meg bedre livskvalitet enn det jeg hadde før, forteller Henriette.

De små tingene

Med mindre stress i hverdagen og et bevisst forhold til kosthold og trening, kan hun i dag ikke merke at hun er syk.

- Jeg er heldig og jobber med spennende oppgaver og ansvar i familiebedriften vår. Pr. i dag ønsker jeg ikke å søke ny jobb, men hvis jeg skulle ha gjort det ville jeg hatt betenkeligheter fordi jeg kanskje må fortelle en arbeidsgiver at jeg kan komme til å trenge tilpassede arbeidsdager i fremtiden. Jeg skulle ønske det var et bedre system slik at man kan jobbe så mye man klarer, uten at man blir en belastning for arbeidsgiver, sier Henriette.

Hun var jo selv en som forbandt MS kun med rullestol, og ønsker derfor å bidra til å vise at sykdommen har mange flere ansikter enn det.

- Man både ser og hører om de som er svært syke. Det er viktig å vise frem også de som er i god form, og som merker sykdommen i en mildere form, sier Henriette.

Henriette ser positivt på fremtiden, og lar ikke sykdommen definere henne lenger.

- For bare et år siden kunne jeg sitte med venner og tro at alle så på meg at jeg hadde MS. I dag er jeg forent med diagnosen og tenker på fremtiden på samme måte som venninnene mine gjør, forteller Henriette. - Det viktigste for meg er å eie min egen hverdag, være omgitt av gode mennesker og se inspirasjon i små, hverdagslige ting. Før var det mye som gikk meg hus forbi, jeg løp liksom gjennom livet. I dag setter jeg mye større pris på det som er viktig her i livet, avslutter hun.

NO1704626240, Oppdatert: 24-04-2017

Historier

Bjørn-Anders

Henriette

Nina

Anne Britt

Rune

Einar

John

Marius