Hva er Multippel sklerose

Multippel sklerose, eller MS, er en sykdom i sentralnervesystemet. Den rammer hovedsakelig i en alder mellom 20 og 40 år og er dobbelt så vanlig hos kvinner som hos menn. I Norge er det i dag over 10 000 personer som har fått sykdommen, og cirka 300 nye personer får diagnosen årlig.4 Det finnes i dag ingen medisin som kan kurere MS, men det finnes medisiner som kan bidra til å holde sykdommen tilbake. Det er vanskelig å gi en generell beskrivelse av en MS-pasient. De aller fleste lever et fullverdig og godt liv selv om de har blitt diagnostisert med MS. 

Hva er MS?


Sentralnervesystemet består av hjerne og ryggrad som inneholder nerveceller. Disse er designet for å sende nervesignaler til hele kroppen 1 . Signalene er ansvarlig for mange funksjoner, inkludert balanse, fysisk koordinasjon, syn og minne.2

Ved MS angriper immunsystemet egne celler og man får det man kaller attakker, eller betennelsesbrudd av sykdommen 3 . Disse attakkene kan gi områder med arr i sentralnervesystemet og kalles sklerose eller lesjoner. Navnet multippel sklerose betyr “mange arr.” 2

 

Hvordan påvirker MS sentralnervesystemet?

Normal nervecelle (nevron)

Nervesignalene går fort nedover aksonet som er beskyttet av isolasjonslaget myelin.

 

Skadet nervecelle

 

 

Ved MS ødelegges isolasjonslaget (kalt myelin) rundt nervetrådene i sentralnervesystemet av betennelse, og dette kalles demyelinisering. Denne skaden hindrer nervene i å sende signaler slik de skal, og signalene kan gå sakte, bli sendt feil, kortslutte eller stoppe helt. Dette vil gi symptomer på MS sykdommen, som varierer avhengig av hvor skaden har skjedd. Noen ganger kan symptomene komme og gå, noen ganger kan de vare over lengre tid, eller de kan bli permanente 2.

  1. Heesen C, Shäffler N, Kasper J, Mühlhauser I, Köpke S. Suspected multiple sclerosis: What to do? Evaluation of a patient information leaflet. Mult Scler. 2009;15:1103-1112.
  2. What is Multiple Sclerosis? National Multiple Sclerosis Society Web site. Accessed on 11 February 2011.
  3. A to Z of MS Causes of Multiple Sclerosis. MS Trust Web site. Accessed on 11 February 2011.
  4. Midgard, R Incidence and prevalence of multiple sclerosis in Norway. Acta Neurol Scand Suppl 2012;(195):36-42

 Forstå MS