Intimitet og forhold

Fra partner til pleier

En av de vanskeligste tingene med MS er at den ofte debuterer i unge år, akkurat på et tidspunkt hvor du skal være mest aktiv og produktiv, starte et samliv, planlegge familie og gjøre karriere.

Det er ikke rart at du kan miste kontrollen nå du blir fortalt om en uforutsigbar sykdom. Det vil gjelde de rundt deg også, og alle må lære å leve med MS.

Det kan være spesielt vanskelig for partneren som gjerne tar rollen som pleier. Ofte ofrer de seg så mye at de trenger litt støtte selv.

Partner skal ikke føle seg skyldig. Det er lov å si at man er sliten og har behov for hvile. Det finnes også mange måter man kan støtte på.

Intimitet mellom partnere

Det kan være vanskelig å snakke om seksuelle problemer som følge av MS. MS kan påvirke måten du tenker på intimitet. For det første kan det være nevrologiske forandringer som direkte påvirker ditt følelsesliv og seksuelle respons, f.eks. sexlyst, forandret følelse i underlivet og tørr vagina, problemer med ereksjon og sjeldnere orgasme.1

For det andre er det generelle symptomer som kan gjøre sexlivet vanskelig. Du kan være mer trøtt, musklene kan føles slitne, det kan være problemer med blære- og tarmfunksjonen, du kan ha problemer med koordinering eller føle deg nummen og ha smerter som gjør berøring vanskelig.

Sist men ikke minst, det kan være emosjonelle faktorer som påvirker ditt sexliv siden MS kan endre din selvinnsikt og gjøre at du føler deg mindre attraktiv. Forandret interaksjon mellom to kan også være problematisk og noen ganger kan det være frustrerende når den ene føler seg mer som en pleier enn en partner.

Det kan være vanskelig å ta opp spørsmål rundt sexlivet sitt. Men lege eller sykepleier kan ofte gi råd om hjelpemidler som kan gjøre deg i stand til å opprettholde et godt seksualliv. Dersom du tenker på seksuelle problemer som et hvilket som helst annet MS-symptom, er det kanskje lettere for deg ta opp problemet ved neste avtale.



Livet med MS