Etter diagnosen

Dersom du er diagnostisert nylig

Hver person med MS er unik, og man vil reagere på diagnosen på forskjellige måter. De fleste vil ha mange spørsmål. Det kan være vanskelig å finne generelle svar på alle spørsmålene, så nevrolog eller sykepleier kan være en fornuftig kilde som kan hjelpe med å finne svar og forklare sykdommen, gi informasjon om tilgjengelig behandling og tilby annen støtte som kan være til hjelp for å håndtere symptomer og usikkerhet rundt sykdommen.

Følgende huskeliste inneholder noen eksempler på hva slags informasjon du kan dele, som kan hjelpe deg å håndtere sykdommen og legge til rette for fremtiden:

  • Dine daglige aktiviteter. Hjelp ditt helseteam med å få en oversikt over dine daglige aktiviteter. Har du barn eller andre familiemedlemmer du har ansvar for? Hvilke aktiviteter eller hobbyer er viktige for deg? Reiser du ofte? Er du student? Liker du rutiner eller er hver dag forskjellig?
  • Ditt arbeidsliv. Hvor lang arbeidsdag har du? Hvordan er dine arbeidsoppgaver? Arbeidsvei eller fysisk hjelp for å komme på jobb og gjøre jobben kan være viktig for å bestemme hvilken behandling som er riktig for deg.
  • Planlegge familie. Selv om du ikke har tenkt å planlegge familie akkurat nå, informer legen din om dette er noe vil vurdere de neste årene. Det kan ha betydning for hvilken behandling legen vil anbefale for deg.
  • Familehistore og tidligere helsestatus. Det er viktig å gi legen din en god oversikt over tidligere og nåværende helsetilstand og en generell informasjon om familiens sykehistorie.
  • Fremtidsplaner. Med flere behandlingsmuligheter tilgjengelig og flere under utvikling, kan legen din hjelpe deg med et behandlingsopplegg. Informer om fremtidsplaner som f.eks. familieplanlegging, omsorg for andre, sport, interesser, reiser eller store viktige hendelser slik at legen din kan tilrettelegge etter dine behov.


MS behandling